فهرست مطالب

تحقیقات علوم رفتاری - سال دهم شماره 3 (پیاپی 24، امرداد و شهریور 1391)

مجله تحقیقات علوم رفتاری
سال دهم شماره 3 (پیاپی 24، امرداد و شهریور 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/10/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سید سعید پورنقاش تهرانی، مجتبی حبیبی، سعید ایمانی صفحه 155
    زمینه و هدف
    پژوهش حاضر با هدف، بررسی اثر پیش بینی پذیری کیفیت زندگی از روی صفات شخصیتی و ویژگی های جمعیت شناختی (سن، وضعیت اشتغال شامل شاغل و بی کار، جنسیت، نوع ماده مصرفی به تفکیک سه نوع تقسیم بندی کلی شامل سوء مصرف مواد افیونی، محرک ها و چند مصرفی) در افراد معتاد انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش 200 آزمودنی به صورت تصادفی از بین معتادان خودمعرف مراجعه کننده به مراکز ترک اعتیاد شهر تهران انتخاب شدند و به فرم کوتاه مقیاس 26 سوالی کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی (World health organization quality of life یا WHOQOL-Brief) و فرم کوتاه 56 سوالی صفات شخصیتی Cloninger (Cloninger¢s temperament and character inventory یا TCI) پاسخ دادند. داده های خام با استفاده از ضریب همبستگی Pearson و رگرسیون خطی گام به گام سلسله مراتبی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    متغیرهای خودهدایت گری، پشتکار و وضعیت اشتغال با تبیین 33 درصد از واریانس نمره کل کیفیت، خودهدایت گری و پشتکار با تبیین 16 درصد از واریانس کیفیت زندگی از بعد جسمانی، خودهدایت گری، پاداش وابستگی و وضعیت اشتغال با تبیین 34 درصد از واریانس کیفیت زندگی از بعد روان شناختی، خودهدایت گری و وضعیت اشتغال با تبیین 20 درصد از واریانس کیفیت زندگی از بعد اجتماعی و خودهدایت گری و وضعیت اشتغال با تبیین 26 درصد از واریانس کیفیت زندگی از بعد ارتباط با محیط اثر پیش بینی کنندگی معنی داری به لحاظ آماری داشتند.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد با تشدید صفات شخصیتی خودهدایت گری و پاداش وابستگی و کاهش صفات پشتکار و بی کاری در افراد سوء مصرف کننده مواد، کیفیت زندگی کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، صفات شخصیتی، معتاد
  • آمنه دقیقی خداشهری، کامبیز پوشنه، امیر همایون جعفری صفحه 168
    زمینه و هدف
    مطالعه حاضر به بررسی تاثیر استفاده از روبات انسان نما در بهبود تماس چشمی کودکان درخودمانده پرداخته است.
    مواد و روش ها
    روش پژوهش آزمایشی، از نوع مطالعه مورد منفرد با طرح چند خط پایه بود که در سال 1389 در شهر تهران بر روی 5 کودک درخودمانده (2 دختر و 3 پسر) با دامنه سنی 7 تا 9 سال طی نمونه گیری در دسترس بررسی شدند. در این مطالعه از مقیاس درجه بندی درخودماندگی گارز جهت همتاسازی درجه اختلال و یک عروسک روباتی انسان نمای کنترل از راه دور و نیمه خودکار که مطابق با اهداف تحقیق ساخته شد، استفاده و برنامه مختصری به منظور ایجاد شرایط یکسان در جلسات طراحی و متن آن طی 3 جلسه آزمایشی- مقدماتی روی یک کودک درخودمانده تثبیت شد. کودکان طی این تحقیق برای 15 جلسه، 2 جلسه در هفته و هر جلسه 30 دقیقه، 15 دقیقه تماس انسان- روبات و 15 دقیقه تماس انسان- انسان حضور یافتند. همه جلسات با 2 دوربین ضبط و با مشاهدات مستقلی زمان برقراری تماس چشمی انسان- انسان از هر جلسه استخراج و نمودار آن ها رسم و سپس با روش مشاهده نمودارهای ترسیمی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نمودارهای تماس چشمی طی جلسات سیر صعودی داشته اند که این موضوع می تواند به سبب تاثیر متغیر مستقل بوده است.
    نتیجه گیری
    روبات ها می توانند شریک درمانی خوبی برای کودکان درخودمانده باشند. اگر چه باید اذعان داشت، بنابر شدت مشکل گاهی برخی از این کودکان نیاز به درمان های گسترده ای حتی برای سال ها دارند تا رفتارشان بهبود یابد و تعاملی سهل در جامعه داشته باشند.
    کلیدواژگان: درخودماندگی (اوتیسم)، روبات انسان نما، تماس چشمی
  • ستاره موسوی، جلال جبل عاملی، فاطمه علی بخشی صفحه 179
    زمینه و هدف
    هدف پژوهش حاضر، بررسی رابطه هوش هیجانی با باورهای انگیزشی و راهبردهای یادگیری خودتنظیمی برعملکرد تحصیلی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان بود.
    مواد و روش ها
    پژوهش توصیفی- همبستگی حاضر بر روی دانشجویان مقطع کارشناسی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در سال تحصیلی 90-1389 صورت گرفت. 1300 دانشجو از میان همه دانشجویان به شیوه تصادفی طبقه ای به عنوان حجم نمونه مورد بررسی انتخاب شدند. ابزارهای اندازه گیری، دو پرسش نامه هوش هیجانی Bar-on و راهبردهای انگیزشی برای یادگیری (Motivational strategies for learning questionnaire یا MSLQ) بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون معنی داری همبستگی، آزمون 2c و مدل یابی معادلات ساختاری و شاخص های برازش مدل های ساختاری استفاده شد.
    یافته ها
    ضرایب مسیر مربوط به عامل روابط بین فردی و عامل همدلی معنی دار نبود. ضریب مسیر برای مولفه های شادمانی، واقع گرایی و مسوولیت پذیری با باورهای انگیزشی معنی دار به دست نیامد. در تاثیر باورهای انگیزشی و راهبردهای یادگیری خودتنظیمی بر عملکرد تحصیلی، تمام مسیرها معنی دار بودند و در تاثیر مولفه های هوش هیجانی و باورهای انگیزشی و راهبردهای یادگیری خودتنظیمی بر عملکرد تحصیلی تمام مسیرها رابطه معنی داری را نشان دادند.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش می تواند برای برنامه ریزان و پژوهشگران تعلیم و تربیت در جهت سرمایه گذاری و انجام مداخله در حیطه های مختلف هوش هیجانی، ارتقای عملکرد تحصیلی و راهبردهای انگیزشی سودمند باشد.
    کلیدواژگان: هوش هیجانی، باورهای انگیزشی، راهبردهای یادگیری خودتنظیمی، عملکرد تحصیلی، دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان
  • فاطمه مسگریان، محمد علی اصغری مقدم، محمدرضا شعیری، اکرم برومند، نادر معروفی، اسماعیل ابراهیمی تکامچانی، حسین نایب آقایی صفحه 194
    زمینه و هدف
    شواهد پژوهشی نشان می دهد که پذیرش درد باعث عملکرد بهتر بیماران دارای درد مزمن می شود، اما این موضوع تاکنون در بیماران ایرانی مبتلا به درد مزمن مورد بررسی قرار نگرفته است. هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی رابطه پذیرش درد مزمن با ناتوانی جسمی ناشی از آن بود.
    مواد و روش ها
    مطالعه توصیفی- همبستگی حاضر بر روی 245 بیمار درد مزمن صورت گرفت. نمونه ها به روش نمونه گیری در دسترس از بین بیماران درد مزمنی که در بهار و تابستان سال 1389 به درمانگاه های درمان درد در شهر تهران مراجعه نموده بودند، انتخاب شدند. این افراد مقیاس های پذیرش درد مزمن، ناتوانی جسمی، شدت درد و اختلال در عملکرد روزانه به واسطه درد و پرسش نامه اطلاعات جمعیت شناختی را تکمیل کردند. داده ها با محاسبه ضریب همبستگی Pearson و رگرسیون چند متغیره چند مرتبه ای تحلیل شدند.
    یافته ها
    بین میزان پذیرش درد مزمن با شدت درد، ناتوانی جسمی و اختلال در عملکرد روزانه به دلیل درد، ارتباط معنی داری (01/0 > P) وجود داشت. در تحلیل رگرسیون، میزان پذیرش درد مزمن توانست بعد از کنترل اثر متغیرهای زمینه ای و شدت درد، واریانس معنی داری (01/0 > P) از هر دو مقیاس ناتوانی (ناتوانی جسمی و اختلال عملکرد روزانه) را تبیین کند.
    نتیجه گیری
    پذیرش درد مزمن از عوامل مهم و موثر بر میزان ناتوانی ادراک شده در بیماران درد مزمن است. بنابراین جهت به حداقل رساندن ناتوانی، علاوه بر کاهش شدت درد، می توان استفاده از روش های درمانی را که بر افزایش میزان پذیرش درد مزمن تمرکز دارند، پیشنهاد کرد.
    کلیدواژگان: درد مزمن، پذیرش درد مزمن، شدت درد، ناتوانی، اختلال در عملکرد روزانه
  • نادر حاجلو صفحه 204
    زمینه و هدف
    برای سنجش شکایات روان تنی دانشجویان ایرانی، مقیاس مناسبی وجود ندارد. مطالعه حاضر با هدف، بررسی ویژگی های روان سنجی مقیاس شکایات روان تنی تاکاتا و ساکاتا در جامعه دانشجویان اجرا گردید.
    مواد و روش ها
    جامعه آماری مطالعه، همه دانشجویان دختر و پسر دانشگاه محقق اردبیلی بودند. از این جامعه آماری، 291 نفر با روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات، از مقیاس شکایات روان تنی تاکاتا و ساکاتا و مقیاس سلامت عمومی Goldberg استفاده شد. جهت بررسی اعتبار آزمون، تحلیل عامل اکتشافی و تاییدی و برای بررسی پایایی آزمون، ضریب همبستگی Pearson و ضریب Cronbach''s alpha مورد استفاده قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که مقیاس شکایات روان تنی تاکاتا و ساکاتا دارای روایی صوری، روایی محتوایی، روایی همزمان (68/0 = r) و روایی سازه کافی (تبیین 10/33 درصد واریانس بخش ها توسط یک عامل) جهت اجرا بر روی دانشجویان می باشد. همچنین مقیاس مذکور از پایایی بازآزمایی (83/0 = r) و همسانی درونی مناسب (85/0 = a) برخوردار بود.
    نتیجه گیری
    مقیاس سنجش شکایات روان تنی تاکاتا و ساکاتا برای تشخیص شکایات روان تنی دانشجویان قابل استفاده است، لذا استفاده از این مقیاس در مشاوره های دانشجویی توصیه می شود.
    کلیدواژگان: مقیاس شکایات روان تنی، روایی، پایایی، دانشجویان، اردبیل
  • مرجان گلی، سید مهدی احمدی، شادی گلی صفحه 213
    زمینه و هدف
    نازایی می تواند باعث چالش های عاطفی، روانی و اجتماعی مختلف شود و خانم ها در مقایسه با آقایان در برابر عواقب منفی نازایی آسیب پذیرتر به نظر می رسند. مطالعات زیادی بر روی مشکلات روان شناختی خانم های نابارور هم چون افسردگی، اضطراب، ناسازگاری های زناشویی و... صورت گرفته است؛ در حالی که در مورد نگرش نسبت به نازایی پژوهش های محدودی انجام شده است. لذا مطالعه حاضر با هدف، تعیین تفکرات غیر منطقی در خصوص داشتن فرزند در زنان نابارور و عوامل فردی مرتبط با آن انجام شد.
    مواد و روش ها
    این پژوهش مقطعی بر روی 137 نفر از مراجعه کنندگان به مرکز باروری و ناباروری اصفهان که با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شده بودند، صورت گرفت. داده ها با استفاده از پرسش نامه های مشخصات فردی و تفکرات غیر منطقی در رابطه با فرزنددار شدن و کیفیت زندگی جمع آوری گردید و سپس به وسیله آزمون ANOVA، ضریب همبستگی Pearson و Spearman و توسط نرم افزار آماری SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین تفکرات غیر منطقی نسبت به داشتن فرزند 3/10 + 41 بود. بین تفکرات غیر منطقی با تحصیلات زوجین، وضعیت اقتصادی خانواده و کیفیت زندگی رابطه معکوس وجود داشت (01/0 > P). تفکرات غیر منطقی با فشار اطرافیان برای بچه دار شدن رابطه آماری معنی داری داشت (05/0 > P).
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش بیانگر سطوح بالای تفکرات غیر منطقی خانم های نابارور و نیاز به داشتن فرزند به منظور شاد زیستن می باشد که خود لزوم مشاوره این افراد را به منظور اصلاح نگرش نشان می دهد. همچنین با توجه به عوامل فردی مرتبط با این تفکرات، آموزش اطرافیان و نیز حمایت های بیمه ای و مالی هزینه های درمان نازایی ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: تفکرات غیر منطقی، خانم ها، ناباروری
  • نسیم یزدانی پور، فریبا یزدخواستی * صفحه 221
    زمینه و هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی بازی های گروهی بر بهبود مهارت های اجتماعی کودکان دختر پیش دبستانی 6 تا 7 ساله شهر اصفهان انجام شد.

    مواد و روش ها

    پژوهش از نوع آزمایشی و حجم نمونه مورد نظر شامل 20 دختر پیش دبستانی بود که از طریق نمونه گیری تصادفی انتخاب و به طور مساوی در دو گروه آزمایش و شاهد قرار گرفتند و گروه آزمایش به 12 جلسه بازی پرداختند. ابزار پژوهش، چک لیست مهارت های اجتماعی بود و ارزیابی مداخله ای به صورت پیش آزمون- پس آزمون و تحلیل داده ها به کمک آزمون ANCOVA صورت گرفت.

    یافته ها

    تحلیل های آماری نشان دادند که مهارت های اجتماعی کودکان گروه آزمایش در مقایسه با گروه شاهد، به طور معنی داری افزایش یافت.

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش نشان داد که بازی های گروهی می تواند به گونه ای موثر، مهارت های اجتماعی کودکان دختر پیش دبستانی را افزایش دهد.

    کلیدواژگان: بازی های گروهی، مهارت اجتماعی، کودکان پیش دبستانی
  • مجید برکتین، ماهگل توکلی صفحه 228
|
  • Sayed Saied Pournaghash Tehrani, Mojtaba Habibi, Saied Imani Page 155
    Aim and
    Background
    The present study examined the predictability of quality of life (QOL) based on personality traits and demographic characteristics of drug addicts. Methods and Materials: In the current descriptive, cross-sectional study, 200 individuals were randomly selected from addicts who referred to drug addiction treatment centers in Tehran (Iran). The World Health Organization Quality of Life Scale-Brief Version (WHOQOL-BREF) and the short version of Cloninger's Temperament and Character Inventory (TCI) were completed by the participants. The collected data was analyzed using Pearson's correlation coefficient and stepwise regression analysis.
    Findings
    Personality traits of self-directedness, persistence, and employment status explained 33% of variance of the total QOL score. Self-directedness and persistence explained 16% of the variance of physical subscale of QOL. Self-directedness, reward dependence, and employment status explained 34% of the variance of psychological subscale of QOL. Self-directedness and employment status explained 20% and 26% of the variance of social and environmental subscales of QOL, respectively. The mentioned factors could significantly predict QOL.
    Conclusions
    Improving self-directedness and reward dependence along with decreasing persistence and unemployment would reduce QOL in drug addicts.
    Keywords: Quality of life, Personality traits, Addicts
  • Amina Daqiqi Khodashahri, Amina Daqiqi Khodashahri, Kambiz Poushaneh, Amir Homayoun Jafari Page 168
    Background And Aims
    This research evaluated the effects of humanoid robots on improvement of eye contact in autistic children.Methods and Materials: This research used a multiple baseline, single-subject design with control to test 5 autistic children (2 girls and 3 boys) in Tehran during 2010. The children aged 7 to 9 years and were tested by Gilliam Autism Rating Scales (GARS) to ensure the presence of substantial autistic symptoms. A semi-automatic humanoid robotic doll with remote control was used in this study. A short scenario was designed for the primary experimental sessions before the main test. The scenario was established by 3 pilot sessions on an autistic child. We observed children for 15 sessions. The experimental sessions were held twice a week for 7 weeks. Each session lasted for 30 minutes, i.e. 15 minutes for eye contact between robot-human and 15 minutes to observe human-human eye contact development. All sessions were recorded by two cameras and finally rated by independent observers based on the number of seconds of human-human eye contact in each session.
    Findings
    The results showed that the duration of eye contact increased during the course of 15 sessions. This change could have been resulted from the effect of the independent variable.
    Conclusion
    Robots have been shown to be a catalyst to improve some skills in autistic children. However, they need to be further studied in order to be effectively employed as a therapeutic intervention. In addition, many children may require extensive therapy for years to improve their behavior and facilitate integration in society.
    Keywords: Autism, Humanoid robot, Eye Contact
  • Setareh Mousavi, Jalal Jabal Ameli, Fatemeh Alibakhshi Page 179
    Aim and
    Background
    The present study tried to evaluate the relations between emotional intelligence, motivational beliefs and self-regulatory learning strategies among the students of Isfahan University of Medical Sciences (Isfahan, Iran). Methods and Materials: In a descriptive, correlational study during the academic year of 2010-11, 1300 undergraduate students of Isfahan University of Medical Sciences were selected by stratified random sampling. The measurement tools were Bar-On Emotional Quotient Inventory and Motivational Strategies for Learning Questionnaire. Data was analyzed by fitness indexes of structural equation modeling, correlation analysis, and chi-square test.
    Findings
    Path coefficients of empathy and interpersonal relationship were not significant. Similarly, path coefficients of realism, responsibility, and exhilaration with motivational beliefs were not significant. All paths in the effects of motivational beliefs and self-regulatory learning strategies on academic performance were significant. The components of emotional intelligence, motivational beliefs and self-regulatory learning strategies were all significantly effective on academic performance.
    Conclusions
    The findings of the present study can be beneficial to educational researchers and policy makers in designing interventions to promote emotional intelligence, academic performance, and motivational strategies.
    Keywords: Emotional intelligence, Motivational beliefs, Self, regulatory learning strategies, Academic performance, University students
  • Fatemeh Mesgarian, Mohammad Ali Asghari Moghadam, Mohammadreza Shaeiri, Akram Broumand, Nader Maroufi, Esmaiel Ebrahimi Takamjani, Hosein Nayeb Aghaee Page 194
    Aim and
    Background
    There is a relation between patient's levels of physical functioning and their acceptance of chronic pain. However, this relation has not been examined amongst Iranian chronic pain patients. The purpose of this paper was to evaluate the relation between acceptance of chronic pain and physical disability. Methods and Materials: In a descriptive-correlational study, convenience sampling was used to select 245 chronic pain patients from pain clinics in Tehran, Iran during spring and summer of 2010. The participants completed the Chronic Pain Acceptance Questionnaire (CPAQ) and a demographic questionnaire. They also provided information about physical disability, pain intensity, and daily dysfunction. Data was analyzed using Pearson's correlation and multiple hierarchical regression models.
    Findings
    There were significant relations between acceptance of pain and pain intensity and disability (P < 0.001). According to the regression model, acceptance of pain could predict a significant proportion of variance of disability scales (i.e. physical disability and daily dysfunction) (P < 0.0001). Therefore, it was a better predictor of disability compared to over pain intensity, gender, education, and pain duration.
    Conclusions
    Chronic pain acceptance is an important factor in reducing the perceived disability in chronic pain patients. Therefore, acceptance-based treatment methods are helpful to decrease pain-related disability.
    Keywords: Chronic pain, Acceptance, Pain intensity, Disability, Daily dysfunction
  • Nader Hajloo Page 204
    Aim and
    Background
    There are no questionnaires to assess the psychosomatic complaints of university students in Iran. The purpose of this study was to analyze the psychometric properties of Takata and Sakata's psychosomatic complaints scale among Iranian university students.Methods and Materials: In this study, multistage cluster sampling was used to select 291 individuals from all male and female students of Mohaghegh Adabili University (Iran). Data was collected using Takata and Sakata's psychosomatic complaints scale and Goldberg's General Health Questionnaire. The obtained data was analyzed by exploratory and confirmatory factor analysis, Pearson's correlation coefficient, and Cronbach's alpha coefficients.
    Findings
    Takata and Sakata's psychosomatic complaints scale had efficient face, content, concurrent, and construct validity to assess university students. The retest reliability and internal consistency of the scale were also adequate.
    Conclusions
    Takata and Sakata's psychosomatic complaints scale can be used to identify students with psychosomatic complaints. Therefore, the use of this scale in student counseling is recommended. Keywords: Psychosomatic complaints scale, Validity, Reliability, Students, Ardabil
  • Seyyed Mehdi Ahmadi, Seyyed Mehdi Ahmadi, Shadi Goli Page 213
    Aim and
    Background
    Infertility may cause various forms of emotional and psychosocial problems, especially among women. Many studies have focused on the psychological problems, such as depression, anxiety, and marital adjustment, in infertile women. However, very little research has been published concerning women's perception of infertility. This study aimed to investigate the irrational perception of parenthood in infertile women and its relation with demographic characteristics. Methods and Materials: In this cross-sectional study, 137 infertile women were selected using convenience sampling from patients who referred to Isfahan Fertility and Infertility Center. Data was collected using questionnaires to assess demographic characteristics, quality of life, and irrational perception of parenthood. Data was analyzed using analysis of variance (ANOVA), Spearman's correlation, and Pearson's correlation in SPSS.
    Findings
    The mean score of irrational perception of parenthood was 41.0 ± 10.3. There was an inverse correlation between irrational perception of parenthood and education, economical status, and quality of life of couples (P < 0.01). Psychological pressure exerted by relatives was also correlated with irrational perception of parenthood (P < 0.05).
    Conclusions
    High levels of irrational perception of parenthood existed among infertile women. They believed they needed to have children in order to live a happy life. Counseling has to be directed toward changing the perceptions of these women. Moreover, educational programs for close relatives and insurance coverage for infertility treatment are recommended.
    Keywords: Irrational perception, Infertility, Women
  • Nasim Yazdanipur, Fariba Yazdkhasti Page 221

    Aim and

    Background

    This study investigated the effectiveness of group play on social skills of female preschool children (6-7 years old). Methods and Materials: In this semi-experimental study, 20 female 6-7 year-old children were randomly selected and assigned to intervention and control groups (n = 10 in each). The intervention group participated 12 sessions of group play. All children were examined using the Social Skills Inventory. The applied intervention was evaluated through pre-test and post-test and the groups were compared using analysis of covariance.

    Findings

    Social skills in the experimental group were significantly improved compared to the control group.

    Conclusions

    Findings of this study revealed that group play can significantly and effectively enhance social skills of preschool children.

    Keywords: Group play, Social skills, Preschool children
  • Majid Barekatain, Mahgol Tavakoli Page 228
    Neuropsychological studies have demonstrated that preclinical dementia accompanies a decreasing trend in cognitive state a few years prior to clinical diagnosis. Sudden decline in episodic memory and semantic knowledge have been found to have the capability to differentiate patients in preclinical state of dementia from those experiencing normal aging. In addition, decline in episodic memory is usually the earliest cognitive change that occurs prior to the development of clinical dementia syndrome. Asymmetry in cognitive abilities may also occur in this preclinical phase of the disease and predict imminent dementia. This review summarizes the contributions of neuropsychological assessment in early diagnosis of dementia.
    Keywords: Cognition, Neuropsychological assessment, Dementia